Pożywne placuszki z bananem – składniki
- banan ok. 100-120g
- 1 jajko
- 4 łyżki (40 g) dowolnej mąki (ja wykorzystałam gryczaną)
- szczypta proszku do pieczenia
- ulubione dodatki, np.: masło orzechowe, owoce
Pożywne placuszki z bananem – przygotowanie
- Umieść wszystkie składniki w blenderze lub misce.
- Zmiksuj wszystkie składniki razem. W przypadku braku blendera, możesz użyć widelca.
- Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu lub pomiń ten krok, gdy używasz odpowiedniej patelni.
- Nałóż łyżką masę na patelnię.
- Smaż z obydwu stron, do czasu, aż placki się zarumienią.
- Gdy się usmażą, odsącz je z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – ja dodałam masło orzechowe z dżemem owocowym.
Banan – pochodzenie
Nazwa dla banana została najprawdopodobniej zaczerpnięta z języka arabskiego, w którym słowo to oznaczało palec. Właściwości odżywcze banana są znane człowiekowi już od 7000 lat. Bananowce uprawiano wtedy w Malezji, skąd trafiły do Indii. Przez Bliski Wschód zawędrowały aż do Afryki, gdzie banany rosną do dzisiaj. Drzewa bananowca występują także w Australii i Azji. Do Europy banany docierają drogą morską. Dojrzewają na statkach wyposażonych w chłodnie, żeby do naszych sklepów mogły trafić świeże i o żółtej barwie. Dzięki temu możemy się cieszyć bogactwem składników odżywczych zawartych w bananach, a jest ich całe mnóstwo.
Banan – właściwości
W bananach znajdziemy m.in. witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także minerały przede wszystkim: potas, magnez, fosfor, wapń. Jedzenie bananów pozwoli nam wzmocnić serce, poprawić kondycję układu krążenia i układu nerwowego. Jest doskonałym sposobem zwalczania zgagi i zapobiegania zakwaszeniu organizmu. Banany ułatwiają także zasypianie i są pomocne w kłopotach z trawieniem.
W odróżnieniu od innych owoców banany są źródłem białka, dzięki czemu dodają energii. Powinny je jeść kobiety w ciąży z uwagi na obecność w bananach kwasu foliowego. Owoce zawierają także błonnik, dzięki czemu mają zbawienny wpływ na prace układu pokarmowego. Wysoka zawartość potasu w bananach sprawia, że są one remedium na chroniczne zmęczenie i podatność na stres. Odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie pozwoli nam uniknąć tych dolegliwości, dlatego warto w ciągu dnia sięgnąć po przekąskę w postaci banana. Co ciekawe, jedzenie bananów pomaga także w walce z depresją, dzięki zawartemu w owocach tryptofanowi, który organizm przekształca w serotoninę – hormon szczęścia. Codzienne spożywanie bananów przez osoby chore na depresję pomaga w powrocie do dobrej kondycji psychicznej. Z kolei dbający o dobrą kondycję fizyczną upodobali sobie banany z innego względu. Wysokie spożycie bananów przed treningiem pozwala zaopatrzyć mięśnie w glikogen, bez którego niemożliwy byłby intensywny trening.
Banan – kaloryczność
Warto jednak pamiętać, że banan jest dość kalorycznym owocem. W 100 g dojrzałego banana jest 89 kalorii. Ponadto banan ma wysoki indeks glikemiczny i nie jest najlepszy dla diabetyków. Powoduje bowiem szybki wzrost poziomu cukru w organizmie.