W ostatnim czasie wiele osób chcących stracić na wadze, zwraca się ku awaryjnym dietom i skreśla ze swojego planu żywieniowego całe grupy składników, na przykład węglowodany. Czy w takim razie diety nisko węglowodanowe są lepsze dla utraty wagi?
Porównując dietę z niską zawartością węglowodanów do tej wysokowęglowodanowej, okazuje się, że faktycznie w krótkim okresie czasu, niższe spożycie węglowodanów może prowadzić do większej utraty wagi. Warto jednak pamiętać, po upływie sześciu miesięcy stosowania diety, w porównaniu obu wariantów węglowodanowych pojawia się niewielka różnica w ilości utraconej wagi.
Dieta niskowęglowodanowa może pomóc zmniejszyć ilość spożywanego przetworzonego i niezdrowego jedzenia. Zazwyczaj to ta grupa zawiera dużo węglowodanów prostych i tłuszczu. Jest też bogata w kalorie, łatwo się przejeść, ale finalnie dostarcza niewielu niezbędnych składników odżywczych. Dlatego, poprzez zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie, z założenia łatwiej osiągnąć zdrowszy wzorzec diety.
Z drugiej strony, eliminując jeden rodzaj żywności może pojawić się niedobór niektórych składników odżywczych, takich jak foliany, jod i błonnik. Dobrą wiadomością jest to, że mimo zmniejszenia spożycia węglowodanów można wciąż osiągnąć zalecaną ilość składników odżywczych. Eksperci ds. żywienia w firmie Huel właśnie podzielili się swoimi radami na temat zmniejszania spożycia węglowodanów w zdrowy i zrównoważony sposób:
- Zadaj sobie pytanie, dlaczego chcesz ograniczyć spożycie węglowodanów. Czy robisz to dla utraty wagi, czy robisz to dla „plażowego ciała”, mimo, że wiesz, że ono zniknie po zakończeniu lata? Dieta powodująca efekt jo-jo może być bardziej szkodliwa niż w ogóle brak diety. Ustal swoje cele i walcz o ich utrzymanie, przynajmniej przez kolejny rok, aby poprawić swoje zdrowie na całe życie.
- Nie usuwaj zbyt dużej ilości węglowodanów na samym początku nowej diety. Staraj się stopniowo zmniejszać spożycie węglowodanów, zamiast robić to za jednym razem. Prawdopodobnie taka drastyczna zmiana w diecie zadziała tylko na kilka tygodni, a następnie skończy się wypadnięciem z obranego toru.
- Upewnij się, że dostarczasz wystarczającą ilość składników odżywczych. Wiele produktów o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak chleby razowe i makarony, zawiera dużo witamin z grupy B i błonnika. Upewnij się, że na diecie niskowęglowodanowej dostarczasz te składniki odżywcze poprzez spożywanie innych pokarmów, takich jak warzywa, nasiona i orzechy.
- Jeśli waga utracona w pierwszych kilku tygodniach na redukcji węglowodanów wydaje się naprawdę zadowalająca, a następnie zatrzyma się, nie martw się. Dramatycznie zmniejszenie ilości węglowodanów w pożywieniu prowadzi do dużej utraty wody w organizmie i dlatego spadek wagi na początku może być łatwy. Po kilku tygodniach organizm nie będzie już tracił wody, a więc wszelkie zmiany na wadze będą spowodowane utratą tkanki tłuszczowej lub mięśniowej (idealnie zbędnego tłuszczu).
Trzymanie się zdrowej diety przez dłuższy czas jest o wiele ważniejsze, niż jedzenie mniejszej ilości węglowodanów czy tłuszczu. Jeśli zmniejszenie spożycia węglowodanów nie działa na twój organizm, to przestań. Prawdopodobnie nie robisz nic złego, ale spróbuj znaleźć wzorzec żywieniowy, który pomoże Ci osiągnąć Twoje cele i pomoże w nich wytrwać.
Jak Huel może pomóc
Huel Black Edition został stworzony specjalnie dla osób pragnących odżywczo kompletnego posiłku z mniejszą ilością węglowodanów. Kalorie w Huel Black Edition pochodzą z węglowodanów (17%), tłuszczu (40%), białka (40%) i błonnika (3%). Ponieważ zawiera wszystkie 26 niezbędnych witamin i minerałów, nie ma obawy o to, czy organizm otrzymuje wszystko to, czego potrzebuje.
Huel Black Edition jest produkowany przy użyciu naturalnych i zrównoważonych składników, takich jak białko grochu, białko z brązowego ryżu, siemię lniane, słonecznik i kokos, które zapewniają doskonały profil aminokwasowy i dobrą równowagę niezbędnych kwasów tłuszczowych. Rewolucyjna formuła zawiera pro- i prebiotyki, a kombucha i ekstrakt z zielonej herbaty zostały wprowadzone w celu uzyskania dodatkowych naturalnych składników odżywczych.
Więcej: https://pl.huel.com/
-KONIEC-
O HUEL:
Rozpoczęta w 2015 roku misja Huel polega na dostarczaniu kompletnej odżywczo, wygodnej i przystępnej cenowo żywności, przy minimalnym wpływie na zwierzęta i środowisko.
Oferowanie konsumentom „pełnowartościowego odżywiania” oznacza, że każdy posiłek Huel zapewnia klientom dobrą równowagę białka, węglowodanów, błonnika, niezbędnych tłuszczów i fitoskładników odżywczych oraz optymalny poziom wszystkich niezbędnych witamin i minerałów potrzebnych na co dzień. Stworzony przez zarejestrowanego dietetyka Jamesa Colliera, Huel jest wegański, bez laktozy i soi.
Wraz z proszkiem Huel (w tym z opcją bezglutenową i z obniżoną zawartością węglowodanów), Huel oferuje szereg kompletnych odżywczo produktów, w tym gotowy napój (Ready-to Drink), który jest innowacyjnym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z odżywianiem się. W ofercie jest również baton, który stanowi doskonałą przekąskę.
Każde opakowanie Huel ma roczny okres przydatności do spożycia i nie generuje żadnych odpadów spożywczych przy minimalnej ilości odpadów opakowaniowych, co ma mniejszy wpływ na środowisko naturalne niż wiele innych produktów spożywczych.