Coraz popularniejsze staje się zamawianie posiłków na wynos do pracy lub po prostu jako gotowy i zdrowy obiad dla domowników. Obecnie wiele osób korzysta z cateringów, które przygotowują konkretne dania na prywatne imprezy, spotkania, czy konferencje. Na rynku można znaleźć wiele firm, które nie tylko przygotowują określone posiłki na wynos, ale robią to, ściśle przestrzegając konkretnej diety. Właściciele firm chcąc żyć w zgodzie z naturą oraz dostosować się do panujących trendów korzystają z ekologicznych opakowań z trzciny cukrowej.
Dlaczego warto korzystać z opakowań wykonanych z naturalnych surowców?
Ekologiczne opakowania z trzciny cukrowej są w pełni kompostowane. Oznacza to, że ich rozkład trwa od 45 do 60 dni, a jest to zależne od warunków, w jakich panuje rozkład. W związku z pandemią, która w ostatnim czasie ma miejsce na całym świecie, restauracje jak i wszystkie obiekty gastronomiczne zmuszone były do wydawania zamówionych posiłków na wynos. Warto więc korzystać z tego rodzaju opakowań, ponieważ są one wykonane z produktów, które nie zawierają żadnych substancji toksycznych.
Co wyróżnia opakowania z trzciny cukrowej?
Ekologiczne opakowania z trzciny cukrowej wykonane zostały z materiałów, które są odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia. Pojemniki te cechuje trwałość oraz solidność wykonania. Są one odporne na działanie wysokich i niskich temperatur, tłuszczu jak też wilgoci. dzięki temu transportowane w nich posiłki przez długi okres czasu pozostają ciepłe i świeże. Ponadto wyróżniają się one wyjątkowo estetycznym wyglądem. Wybierając pudełka na żywność, warto zwrócić także uwagę na ich funkcjonalność, ponieważ niektóre z modeli ekologicznych opakowań z trzciny cukrowej mogą być używane w mikrofalówkach, piekarnikach lub lodówkach. Jest to bardzo dobry wybór, w sytuacji, gdy pakujemy posiłki do pracy i chcemy je najpierw przechować w lodówce, a następnie podgrzać, bez konieczności używania dodatkowych naczyń.
Ekologiczne pojemniki mogą być używane do wszystkich posiłków?
Cateringi oraz restauracje idą do przodu i zmieniają dotychczasowe pudełka, na ekologiczne opakowania z trzciny cukrowej. Są one zdecydowanie wygodniejsze, lekkie, praktyczne, a co najważniejsze lepiej wpływają na nasze środowisko. Mogą być one wykorzystywane do wszystkich potraw, tych gorących i zimnych, oleistych lub suchych. Ekologiczne opakowania z trzciny cukrowej nie zaparzają jedzenia, wręcz przeciwnie, optymalnie rozprowadzają temperaturę i parę wodną po całym pojemniku. Warto zaznaczyć, że są one bezpieczne i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Potwierdzają to odpowiednie certyfikaty i atesty.