Owsianka kompleksowo pokrywa zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Jej prozdrowotne właściwości są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Sportowcy cenią owsiankę za to, że jest źródłem siły, kobiety – za właściwości odchudzające i odmładzające. Potrawa przygotowywana na mleku lub na wodzie to doskonałe źródło energii. Owsianka jest nie tylko sycąca, ale i zdrowa. Jakie składniki odżywcze znajdują się w owsiance i dlaczego powinna znaleźć się w naszej diecie?
Podstawowe wiadomości o najzdrowszym zbożu – o owsie
W ostatnich latach płatki owsiane stały się bardzo popularnym elementem naszej diety. Istnieją dowody, że owies uprawiano w północnej i środkowej Europie już 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy. Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest najbogatsze w białko i posiada najlepszy zestaw aminokwasów. Owies zawiera substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego). Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, zwłaszcza jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom. Największą część błonnika w owsie stanowi beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma zdolność tworzenia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Owies ma też właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają.
Właściwości odżywcze owsianki
Owsianka jest nie tylko bogata w białko, ale dostarcza również innych ważnych składników odżywczych. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi prawie wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów. Jedna porcja płatków owsianych dostarcza naszemu organizmowi: magnez, żelazo, witaminy i źródło błonnika. Poza tym owies jest świetnym źródłem witaminy B1 (korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci oraz przeciwdziała zmęczenie), witaminy B6 i substancje antydepresyjne. Owies charakteryzuje się największą ilością tłuszczu ze wszystkich Tłuszcz ten zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, Zaletą jedzenia płatków owsianych jest zapobieganie powstawaniu zakrzepów, nawilżanie i poprawianie stanu skóry, łagodzenie podrażnieni oraz profilaktyka rozwoju chorób miażdżycy. Owsianka to ważny element zdrowego odżywiania. Aby cała dieta była zdrowa, warto wybrać catering dietetyczny Bielsko-Biała.