Jak zrobić syrop z cebuli

Cebula jest jednym z najbardziej znanych warzyw, jest uprawiana niemal na całym świecie. Po zjedzeniu surowej cebuli towarzyszy nam nieprzyjemny zapach a także ostry smak. Dlaczego więc ma takie powodzenie? Cebula używana jest nie tylko i wyłącznie do celów kulinarnych. Także uważa się ją za lekarstwo na wiele chorób. Najbardziej znany jest syrop z cebuli.

Właściwości cebuli

Jak zrobić syrop z cebuliJuż od wieków znano działanie syropu z cebuli. Syrop z cebuli domowej roboty zawiera mnóstwo składników, które dezynfekują, łagodzą i wzmacniają organizm. Niedobory witamin C, A,B1 oraz B2 jak również mikroelementów takich jak cynku( buduje odporność przeciwwirusową), fosforu ( budulec kości a także wapnia).
Syrop z cebuli jakby dobry przede wszystkim na:

  • kaszel u dziecka,
  • przeziębienie u dziecka,
  • katar dziecka

Uważa się, że syrop z cebuli jest bardzo zdrowy . Sok z cebuli znacznie niweluje stany zapalne skóry, jak i ułatwia gojenie się ran. Łagodzi ból po użądleniu owadów. Przynosi także ulgę przy poparzeniach. Syrop z cebuli stosowany jest nie tylko w leczeniu przeziębienia, ale i chorób pęcherza ponieważ zawarte w cebuli flawonoidy działają moczopędnie.cebula pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu a także wyrównuje ciśnienie krwi i zapobiega zakrzepom.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Przepis na taki syrop jest bardzo prosty i zdecydowanie ogarnie go każda osoba, nawet nie obeznana w kuchni.  Nie ważne są za bardzo proporcje składników a potrzebne są tylko cebula i cukier. Cebulę należy drobno pokroić i zasypać cukrem. W naczyniu z przykryciem możemy ułożyć warstwę cebuli i przesypać się cukrem, następnie kolejna warstwa cebuli i znów cukier lub po prostu wymieszać łyżką cebula z cukrem.zamiast cukru możemy użyć miodu a także dodać trochę soku z cytryny. Syrop z cebuli i miodu posiada więcej wartości odżywczych ponieważ: wzmacnia serce, wspomaga pracę wątroby, działa przeciwbiegunkowo.

Po około 5 godzinach cebula zaczyna puszczać sok, który już można podać chorej osobie.taki syrop powinniśmy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie jednak wiadomo, że przeziębienie powinno ustąpić wcześniej. Na przeziębienie wystarczy sok z dwóch cebul. Niestety syrop z cebuli nie smakuje dzieciom z wiadomych względów. Dzieci częściej wolą syropy o smaku poziomkowym lub nawet cytrynowym które zdecydowanie łatwiej jest im przełknąć, ponieważ są słodsze.

Jak należy dawkować syrop z cebuli?

Jeżeli chodzi o leczenie małych dzieci warto poradzić się w tej sprawie lekarza. Zwykle podaje się dzieciom po łyżeczce do herbaty dwa trzy razy dziennie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here